It’s a man’s world, my ass!

InstagramZačelo se je pravzaprav z Igro prestolov. Vsaj da sem jaz opazila.
Zadnja sezona je šla že h koncu, ko je postajalo vedno bolj očitno, da so v tekmi za prestol kot resne kandidatke ostale samo še ženske. Daenerys, ki s svojimi zmaji prihaja iz vzhoda, njej ob boku kraljica morij Yara Greyjoy, v Kraljevem pristanku kraljica maščevanja Cersei. Tyrellom vlada superbabica Olenna, na jugu Peščene kače in na severu Sansa (ker, bodimo realni, tisti Jon Snow je samo še za okras in za to, da se slej ko prej poroči z Daenerys, ko bo ta le utegnila priti tako daleč na sever.) Ženske vladajo.

In potem, kamorkoli sem pogledala, samo še bolj očitno.

100 se je začela kot neškodljiva mladinska sci-fi serija, in se končala kot ultimativni triumf lezbične ljubezni. V katerem punce povsem naravno vzamejo stvari v svoje roke, prevzamejo oblast in rešijo svet, vključno s prestrašenimi in nebogljenimi moškimi. V Stranger things je dekle tisto, ki premaga pošast. OITNB? Fak, dogaja se v ženskem zaporu, kaj ste pa mislili?

Sisters are doing it for themselves

Kar je res krasno, je to, da women power ne ostaja omejen na filmski svet. Punce harajo tudi tu, v resničnem življenju. Tudi v Sloveniji.
Kot da nam je enkrat končno res dovolj tega, da smo podporna služba, da si ne upamo stopiti naprej iz ozadja, da smo pridne punce, ki se ob prvih znakih umazane igre raje umaknemo in se ne postavimo zase.

Kot da punc ni več strah.

Dekleta gradijo svoje biznise s hitrostjo, ki spravlja v zadrego še gobe po dežju. Nisem prepričana, ali je to tako kot z nosečnicami, ki se začnejo pojavljati na vsakem vogalu samo takrat, ko si tudi ti noseča, ampak kamor pogledam, vidim mlado podjetnico. To so dekleta, ki so, sita svojih šefov in dušeče korporativne atmosfere, dala odpoved in začela živeti svoje sanje. Ali pa pospešeno gradijo svojo pot do tja.

To so dekleta, o katerih govorim:

2016-09-10-5   2016-09-10-3

2016-09-10-2   img_7116

2016-09-10-6    2016-09-10-7

In še jih je, veliko. Nekatere poznam zares, druge samo preko omrežij. Za vsako od njih držim pesti.

Vi pa jih držite zame!

 

2016-09-10-4