Martini in the morning … gin tonik in the afternoon

Poletje se poslavlja. Noro, kako hitro je švignilo mimo.

Ampak bilo je krasno poletje, polno novih idej, zabavnih poskusov in uživanja v rezultatih teh poskusov. V mislih imam predvsem enega, podstavek za začimbe, s katerimi si pripraviš svoj custom-made gin tonik.
Začelo se je z degustacijo pri prijateljih, nadaljevalo z rojstnodnevnim darilom in zaključilo kot nov izdelek v O2 ponudbi, z vrhunsko dizajnirano embalažo in priloženo knjižico z navodili. In ker dobre stvari rada delim, je tu na voljo recept, kako pripraviti popoln gin tonik. Recept, ki smo ga to poletje v družbi prijateljev pilili s predanostjo in vnemo, kot si ju le tako pomemben projekt lahko zasluži.Gin tonik set

 

Kako pripraviti popoln gin & tonik

Gin je v zadnjih letih obnorel Evropo in priprava idealnega gin tonika je postala ritual. Seveda se lahko še naprej držiš klasičnega recepta, a barmani od Madrida do Manhattna svoje G&T lišpajo s paleto okusov, ki daleč presegajo standardna brin in kinin.

Recept
Predpriprava je ključnega pomena. Prepričaj se, da imaš pri roki vse, kar potrebuješ za izdelavo pijače zlahka in brez stresa.

Potreboval boš:

• Velik čist kozarec
• Dovolj veliko količino ledenih kock neposredno iz zamrzovalnika. Te bodo pijačo hitro ohladile in jo ohranile hladno dlje časa.
• Steklenico čudovitega, elegantnega, korenasto – citrusno uravnoteženega gina.
• Ohlajen tonik – najboljši, kar ga najdeš na trgu.
• Svežo limeto ali limono
• Mešanico začimb, kot ti jo v tistem trenutku veleva domišljija
• Oster nož
• Desko za rezanje
• Dolgo žlicoGin tonik recept

1. Limeto s ploskim delom dlani desetkrat povaljaj po deski. Tako bodo sokovi sadeža lepše tekli. Zdaj si pripravljen, da limeto razrežeš na rezine.
Stoj! Če želiš to narediti pravilno, je ne reži na pol povprek, temveč po dolgem. Šele zatem, ko obe polovici ležita na ravni plošči, ju razdeli na štiri dele, pri čemer reži prečno na segmente. Tako imaš osem popolnih, sočnih in aromatičnih rezin limete, ki bodo pijači dodale točno pravi odtenek okusa.rez

2. Eno od tako pripravljenih popolnih rezin stisni med palcem in kazalcem, da sok steče v dno kozarca, nato v kozarec spusti tudi limeto. Zgrabi steklenico gina okoli vratu. Če imaš srečo, da ima barski zamašek, jo obrni na glavo in štej do pet. To predstavlja dvojno mero (50 ml). Če nima barskega zamaška, lahko uporabiš pokrovček. Ta običajno meri 15 ml – odmeri tri pokrovčke in navrzi zraven še en pljusk za srečo.gin-tonik

3. Z ledom do vrha napolni kozarec, nato mešaj nekaj sekund z dolgo žlico. Odpri ohlajeno steklenico tonika tik preden jo potrebuješ, da ohraniš mehurčke, nato nalij 100 ml preko ledu. Naj se mehurčki usedejo, nato še nekajkrat zavrti žlico, da se pijače premešajo in se zagotovi dosleden okus.

4. Dodaj svoje najljubše začimbe.* Igraj se z različnimi kombinacijami in številom dodanih začimb, da odkriješ svoj najljubši okus in ustvariš G&T miks, ki bo nosil tvoj posebni pečat. Povabi goste, da sami izbirajo med začimbami, ki so na voljo in sami nosijo posledice svojega okusa. Napake vedno lahko popravimo z novim poskusom, ustvarjanje popolnega gin tonika pa je seveda dolgotrajen in skrben proces.

5. Če je potrebno, dodaj še več ledenih kock, da bo linija tekočine približno 1 cm pod vrhom kozarca (ne dodaj tonika), na vrh namesti še drugo (ne stisnjeno) rezino limete, da dodaš kanček arome in estetsko piko na i, a le malo dodatnega okusa.

6. Postrezi. Po želji, s slamico ali brez.

 

* Začimbe v O2 Gin tonik setu:

CELI ZVEZDASTI JANEŽ (ILLICIUM VERUM HOOKER, FIL.): V gin tonik dodajte en cvet. Popestrite z rdečim poprom ali pimentom.

ZELENI KARDAMOM  V ZRNU (ELETTARIA CARDAMOMUM L. MATON): Oluščite in v gin tonik dodajte eno, največ dve zrni. Ima izjemen okus in je poleg žafrana in vanilije najdražja začimba na svetu. Kombinirajte z brinovimi jagodami in rožnim popkom za seksi videz.

POSUŠENI POPKI VRTNIC (ROSA CENTIFOLIA): Uporabite popek ali dva. Sodijo v vsak gin tonik. Ne dodajo močnega okusa, ga papolepšajo in naredijo neustavljivo privlačnega.

BRINOVE JAGODE (JUNIPERUS COMMUNIS L.): Nadrobite nekaj jagod. Brin je osnova za pripravo gina, zato brinove jagode sodijo v vsak gin tonik.

POMARANČNA LUPINA (CITRUS X SINENSIS): V gin tonik dodajte nekaj koščkov. Zlasti odlična v kombinaciji s cimetom.

RDEČI POPER V ZRNU (SCHINUS TEREBINTHIFOLIUS): Uporabite nekaj celih zrn. Doda ostrino in je zlasti zanimiv v kombinaciji z zvezdastim janežem.

PIMENT V ZRNU (PIMENTA OFFICINALIS L.): V gin tonik nadrobite tri zrna. Odličen v kombinaciji z zvezdastim janežem in pomarančno lupino.

CIMET V SKORJI (CINNAMONUM CASSIA): Nadrobite nekaj koščkov in dodajte v gin tonik. Pijači doda nekoliko sladkast priokus. Dobro se počuti zlasti v družbi pomarančne lupine in rožnih popkov.

Počakajte 7 minut, da se okus primerno razvije.

Izdelek-ni-igraca