Zakaj les?

Je med vami še kdo, ki resno dvomi, da človek povzroča svojemu planetu, torej svojemu življenjskemu okolju, nepopravljivo škodo? Moje mnenje je, da lahko tudi mi sami, vsak posameznik, s svojim ravnanjem, predvsem s svojimi nakupnimi odločitvami, močno vplivamo na to, da spremenimo oz. zmanjšamo ta škodljivi vpliv in obrnemo našo zgodbo v takšno s srečnim koncem tudi za generacije, ki prihajajo za nami. V trajnostno vzdržen model delovanja in bivanja, torej.

In ravno les od vseh gradiv in materialov najbolj pripomore k blažitvi podnebnih sprememb ter omogoča trajnostni razvoj, saj lesna tvarina nastaja s procesom fotosinteze iz CO2. Les je naravno obnovljiv ter ustreza načelom sonaravnosti in trajnosti. Za predelavo lesa v izdelke je potrebno malo energije. Lesni izdelki pa v obdobju uporabe podaljšajo skladiščenje CO2.
En kubični meter lesenih izdelkov v končnem izračunu prispeva k znižanju CO2 v ozračju za ekvivalent dveh ton. Povprečni izdelek O2 (primer Hiša za knjige) tako prispeva k znižanju 2 kg CO2.
(vir: dr. France Pohleven, razstava Čar Lesa 2016)

Ko kupujete, imejte torej v mislih tudi to, kaj lahko storite za svoj življenjski prostor v tistem trenutku. Če se odločate med plastiko, kovino in lesom, izberite les. Zgradite si leseno hišo. Na vrtu posedajte v lesenem ležalniku. Sadje zložite v leseno skledo. Itak je najlepša! ☺