Metka Zver foto Tomo Jesenicnik

Zgodba

Lepota oblike pri struženju ne prihaja le iz roke, temveč predvsem iz očesa. Biti sposoben v kosu lesa zagledati obliko sklede je dar. Nadgraditi ga poskušam z osebnim stilom, ki ga domišljam in nadgrajujem z vsakim novim kosom, nastalim na stružnici. Tradicionalno in inovativno se trudim povezati v umetniško obliko, ki spoštuje dediščino in ustvarja novo. Moj navdih prihaja iz opazovanja narave ter iz energije in lepote stare arhitekture, ki me obdaja, z njenimi teksturami, barvnimi odtenki in monumentalnostjo. 

Kot umetnostna zgodovinarka sem si zgodaj izoblikovala čut za estetiko, temelječ na poznavanju slovenske in svetovne umetnosti in umetne obrti. Vendar sem se za lastno ustvarjalno pot, za delo z rokami, odločila šele po 20 letih poslovne kariere. Zbrala sem pogum in ustanovila O2 Turning Wood.

Moj material je les.

Slovenija je čudovita dežela, več kot polovica njene površine je pokrita s starodavnimi gozdovi. Hrast, oreh, javor, tisa … so med tistimi drevesi, ki nudijo njene najbolj dragocene vrste lesa. Vsako drevo ima svojo zgodbo. Luknje črvov govorijo o preteklem življenju, letnice pričajo o rasti, določeni barvni odtenki o poškodbah, zmrzalih, strelah … Moja želja je prikazati to zgodbo, ne z besedami, temveč z razgrinjanjem tako njegove lepote kot tudi napak in v teku življenja nastalih poškodb. Če želiš ustvariti nekaj, kar preko svoje lepote sporoča brezčasno resnico, moraš imeti posluh za material in njegovo govorico. Začutiti moraš lepota lesa.

Med stvarmi, ki so mi v življenju najbolj pomembne, je skrb za naravno okolje. Verjamem, da se moramo naučiti, kako spremeniti svoj življenjski stil, da bo postal trajnosten, prijazen do okolja, do zemlje, zraka, vode. Predmeti, izdelani iz lesa, v sebi skladiščijo CO2, ki ga je drevo uporabilo v procesu fotosinteze. Dokler je izdelek v uporabi, se ta CO2 ne vrne v ozračje. S tem na svoj mali način tako jaz, kot izdelovalka, kot vi, kupci in uporabniki lesenih izdelkov, prispevamo droben kamenček k ohranjanju narave za naše zanamce.

Ste že kdaj opazovali koga, ki v rokah drži lepo oblikovan predmet iz lesa? Drži ga s spoštovanjem. Naravna toplina lesa in svilnato gladek otip površine nudita užitek, kot skoraj noben drug material. Les odlikuje prijeten vonj, zaznamujejo ga raznolikost barvnih tonov, vzorcev in struktur.

Vsak kos, ki ga ustvarim, je zame enkratno doživetje. V vsakem se trudim najti notranje ravnovesje ter ga oblikovati tako, da polno utelesi lepoto in bogastvo drevesa, iz katerega je nastal.

Metka Zver, ustanoviteljica in idejni vodja O2 Turning Wood